Jak Wam mija dzisiejszy , w końcu wolny dzień??? Piękna pogoda sprawia, że aż chce się żyć i tym bardziej ugotować coś przepysznego :)) . Mamy już astronomiczną i na szczęście klimatyczną wiosnę, więc czas przygotować potrawę odpowiednią do tej pięknej pory roku. Naszą propozycją na sobotni obiad jest..... Miętowa zupa z zielonym groszkiem i grzankami. A oto przepis :
Składniki:
- 1 sałata, masłowa lub głowiasta, grubo pokrojona
- 2 dymki lub 1 mała cebula pokrojona
- 450 g groszku cukrowego /może być mrożony
- 20 listków świeżej mięty
- 1,2 l bulionu z kurczaka
- 4 kromki białego chleba
- olej do smażenia
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 150 ml śmietany
Przygotowanie:
Sałatę, cebulę, miętę i groszek wrzucam do dużego garnka, zalewam bulionem i gotuję. Po zagotowaniu, koniecznie trzeba zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 25 minut mieszając. Następnie wszystko zmiksować.
W czasie gotowania kroję chleb na grzanki, rozgrzewam olej i podsmażam kawałki chleba na złoto- brązowy kolor. Następnie wyjmuję i osuszam papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Lekko je solę, gdy są jeszcze gorące - wtedy długo będą chrupiące.
Roztapiam masło w dużym garnku, wsypuję mąkę i podsmażam. Pamiętam aby nie dopuścić do zbrązowienia zasmażki. Następnie zdejmuję z ognia i wlewam zupę dokładnie ją mieszając. Dodaję śmietanę, sól i pieprz.
Miętową zupę najlepiej podawać z grzankami. Możecie ją także udekorować listkiem mięty.
Smacznego! :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz