sobota, 24 marca 2012

Sobotni obiad :))

Witajcie !

Jak Wam mija dzisiejszy , w końcu wolny dzień???  Piękna pogoda sprawia, że aż chce się żyć i tym bardziej ugotować coś przepysznego :)) . Mamy już astronomiczną i na szczęście klimatyczną wiosnę, więc czas przygotować potrawę  odpowiednią do tej pięknej pory roku. Naszą propozycją na sobotni obiad jest..... Miętowa zupa z zielonym groszkiem i grzankami. A oto przepis :


Składniki:

  •  1 sałata, masłowa lub głowiasta, grubo pokrojona
  •  2 dymki lub 1 mała cebula pokrojona
  •  450 g groszku cukrowego /może być mrożony
  •  20 listków świeżej mięty
  •  1,2 l bulionu z kurczaka
  •  4 kromki białego chleba
  •  olej do smażenia
  •   30 g masła
  •   30 g mąki
  •   150 ml śmietany

Przygotowanie:

Sałatę, cebulę, miętę i groszek wrzucam do dużego garnka, zalewam bulionem i gotuję. Po zagotowaniu, koniecznie trzeba zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 25 minut mieszając. Następnie wszystko zmiksować.
W czasie gotowania kroję chleb na grzanki, rozgrzewam olej i podsmażam kawałki chleba na złoto- brązowy kolor. Następnie wyjmuję i osuszam papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Lekko je solę, gdy są jeszcze gorące - wtedy długo będą chrupiące.
Roztapiam masło w dużym garnku, wsypuję mąkę i podsmażam. Pamiętam aby nie dopuścić do zbrązowienia zasmażki. Następnie zdejmuję z ognia i wlewam zupę dokładnie ją mieszając. Dodaję śmietanę, sól i pieprz.
Miętową zupę najlepiej podawać z grzankami. Możecie ją także udekorować listkiem mięty.


Smacznego!   :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz